“Engelen van de Zee” Museum Navigo. Oostduinkerke

“Kwetsbare jongeren van zes tot zestien jaar kunnen terecht in het Koninklijk Werk IBIS in Bredene. Deze maritieme school biedt hen een thuishaven waar structuur en menselijke warmte vooropstaan in de geest van de aloude maritieme traditie, die naar een moderne context vertaald wordt.” Prachtige fotoserie, gezien met fotocollega’s van Fotograaf Stephan Vanfleteren in Navigo, Oostduinkerke.

Ondanks de uniformiteit heeft ieder portret een eigen karakter. De ruimte was zwart en onverlicht; maar de foto`s sprongen er (ondanks de grijze dag) echt uit! Er is niets dat afleidt van de foto`s en alle aandacht gaat naar de houding, de gezichtsuitdrukking en de verhalen achter de foto`s. De verhalen ken ik niet maar zijn er natuurlijk wel. Ik vraag me bijvoorbeeld af waar deze kinderen vandaan komen en wat ze allemaal hebben meegemaakt voordat ze in deze omgeving kwamen.

Oostduinkerke Beach was een mooie afsluiting van de dag. Het was er koud en mistig en in de verte klonk muziek van een van de laatste kerstmarktjes. Hier en daar brandde een lamp of een kerstboom in een van de grote appartementencomplexen. In een verlichte winkel stond iemand te stofzuigen naast lege kledingrekken. Het was ware schoonheid ook omdat de mist prachtig straalde in de straatlantaarns. Belgie is voor mij  vaak rauwe zoetheid en dat is wat ik hier zag. Een pracht locatie voor een fotoserie gemaakt door Stephan VanFleteren.

 

IMG_8037IMG_8043