Diana Beekvelt - door Gerard OonkDiana Beekvelt is 43 jaar oud en wonende in Amersfoort. Zij is grafisch ontwerper en fotograaf. Diana richt zich op: reis-, reportage- en wildlife fotografie. ‘’Ik ga graag de bossen in om te fotograferen. Dan ben ik helemaal in mijn hummetje.’’ Aldus Diana. Als klein kind was Diana al erg zelfstandig. Zij vond het heerlijk om te tekenen en op die manier haar beeld vast te leggen. Met de eerste digitale camera (een dimage 7) kwam zij in aanraking met fotografie. ‘’Sinds die tijd is dat ding altijd op mijn schouder meegegaan. Met alle vakanties en reizen die ik maakte. Op mijn twintigste zat ik zelfs al in Afrika.’’ Lacht Diana.

Fotografie is een deel van Diana haar leven. ”Zoals een ander het waarschijnlijk heerlijk vindt om een sport te beoefenen heb ik dit met fotografie.’’ Vrij werk vindt zij ontzettend mooi om te kunnen doen. Het werkt voor haar als ontspanning, terwijl juist fotograferen voor een opdrachtgever voor haar pure inspanning is. Verleden jaar heeft Diana drie maanden in Afrika gezeten. Zij zag op Facebook een bericht van een wildlife programma die op zoek waren naar een fotografieassistente.

Ze reageerde gelijk en was tot grote verbazing uitgekozen. Diana heeft verschillende groepen mogen begeleiden samen met een Master Photography. Zelf heeft zij ook de mogelijkheid gehad om ontzettend mooie beelden vast te kunnen leggen. 033Fotostad heeft haar benaderd met de vraag of zij wat werk kon laten zien van haar reis in Afrika. Een collega (Jos) was hier ook bij betrokken en vond de foto’s prachtig. Uit deze prachtige reeks foto’s is haar eigen expositie ‘’Witness African Wildlife’’ ontstaan. Inmiddels is ook één van de foto’s genomineerd voor de Frans Lanting Award 2017.

© Sebastião Salgado

Er is niet echt één foto die Diana erg inspirerend vindt. Zo zijn het vooral veel fotografen die Diana bewonderd. Zo staan: Jos Ruijssenaars, Jonathan Chritchley, Frans Lanting en Sebastião Salgado hoog op haar lijstje. Diana bewondert vooral het achterliggende verhaal van deze fotografen. Sebastião is een Braziliaanse man en heeft heel veel beelden gefotografeerd in Ethiopië met de hongersterfte in de jaren 80. Daar had hij zoveel dood gezien waardoor hij zelf erg ziek werd. Door de doktoren in Parijs werd hem afgeraden om nog door te gaan met fotograferen. Drie jaar later heeft hij het vak herpakt en ging hij terug naar zijn geboorteland. 80% van de bomen waren gekapt in het tropisch regenwoud waar hij is opgegroeid. ‘’Zo wil ik niet het grootse en spectaculaire uitdrukken in fotografie, maar juist de schoonheid, het specifieke karakter van dieren en het belang van relaties in de natuur.’’ Zegt Diana.

Artikel geschreven door:

Esther Hazekamp

Student van ROC Midden Nederland opleiding Mediaredactie