Op vrijdag 19 januari 2018 zal de gelauwerde fotografe Carla Kogelman een lezing geven over haar werk. De lezing gaat over haar fascinaties, werkwijze en aanpak. De lezing vindt plaats bij Scholen in de Kunst op de vierde verdieping van het Eemhuis, Eemplein 71-77, 3812 EA Amersfoort. De toegang bedraagt vijf euro. Aanvangstijd: 19.30 uur. De lezing duurt ongeveer twee uur.

U kunt reserveren voor de lezing via info@scholenindekunst.nl of telefonisch: 033 4673473

Carla Kogelman

Carla Kogelman (1961, Raalte) is ruim 25 jaar werkzaam geweest in de theaterwereld en studeert eind 2011 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisatie reportage, documentair en portret. Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van het dagelijks leven. Poëtisch, tijdloos en herkenbaar. Dichtbij en puur. Ze is gefascineerd door de eigenzinnige leefwereld van kinderen en de backstage wereld van theater, film en sport.

Carla Kogelman is winnaar van o.a. de Zilveren Camera (2011, 1e prijs serie kunst, cultuur en entertainment BACK STAGE portretten) en de SO Award 2013.

Met haar serie ICH BIN WALDVIERTEL wint ze de World Press Photo (2014, 1e prijs series observed portraits), Happiness On the Move Award (2014), Pf Portfolioprijs (2014), Alfred Fried Award (2015 en 2017) en staat ze op de shortlist van de Sony World Photography Awards (2014) en de Hariban Award (2015).

In januari 2016  won ze 2 x ‘n  3e prijs bij de Zilveren Camera (categorie sport serie en categorie portret serie).

In januari 2017 won ze 2 x een 3e prijs bij de Zilveren Camers (categorie documentair nationaal en documentair internationaal)

In 2015 maakt ze in samenwerking met het Photoreporter Festival in St. Brieuc, Frankrijk de serie I AM SOUTH AFRICA over de opgroeiende Xhosa jeugd in de Oostkaap, Zuid Afrika. Daar maakt ze ook de portretserie van Keiskamma vrouwen KEISKAMMA WOMEN.

De Keiskamma Trust is een maatschappelijke organisatie in de Oost-Kaap, die hoop en steun wil bieden aan de kwetsbaren in de samenleving, met behulp van holistische en creatieve programma’s en samenwerkingsverbanden. De geportretteerde vrouwen werken bij de Keiskamma Trust.

Naast verschillende familis uit het dorpje in Oostenrijk zijn er ook andere gezinnen die ze jarenlang volgt: Noelle, neefjes Sam & Tim, Sansa & Olivier uit Amstelveen/Curacao, een groot Surinaams gezin uit hartje Amsterdam, een gezin met een drieling uit Utrecht, een Nederlands/Kameroenees gezin…….

Al een aantal jaren volgt Carla Kogelman de verrichtingen van Rugbyclub Eemland in Amersfoort. Voor en achter de schermen. Van het veld tot de kleedkamer. Van het eerste herenteam tot de allerjongste jeugd. Op zoek naar datgene wat de sport verbindt. Vitaliteit, veerkracht en respect.

Op dit moment werkt ze ondermeer aan een serie over het laatste sportfondsenbad Amersfoort, waarin ze verschillende groepen volgt. Van synchroonzwemmers tot de paralympiers. Nog t/m 31 december is de expositie met werk van Kogelman over bezoekers van het Sportfondsenbad te zien bij Archief Eemland op de derde verdieping van het Eemhuis. De toegang tot die expositie is gratis.

https://www.carlakogelman.nl