Hapje Fotografie?

Alles bij ons draait om het ontdekken van fotografie. Als wij samen zijn vertellen we elkaar alles wat ons de laatste tijd is opgevallen op fotografie gebied. We dachten; ‘Waarom delen we dat niet met iedereen?’ Dat is dan ook precies wat we nu doen! Ons slap-ge-ouwe-hoer over fotografie, met inhoud, met een grapje, met een grolletje, met een drankje, speciaal voor jullie.

Nieuwe setting aan het uitproberen. Alles in de tent…

Ron Jagers

Mets Julianus en Robert Jan Stokman zijn op bezoek geweest in het atelier van Ron Jagers.

Vincent Mentzel

Mets Julianus komt tot rust door te kijken naar de prachtige foto’s van Vincent Mentzel in Museum Hilversum.

“Hij had toen nog de vrijheid om zelf de foto te kiezen die in de krant kwam.”

Martin Schoeller

Linda van den Berg wandelde zomaar door Maastricht, liep tegen het Fotomuseum aan het Vrijthof aan. De indruk die ze daar op heeft gedaan vergeet ze nooit meer, Martin Schoeller met ‘Survivors: Faces of Life after the Holocaust’.

“De overlevenden vonden zichzelf terug in het harde licht van de bevrijding.”
Nog tot en met 13 maart 2022!

Fotoforum

Robert Jan Stokman vertelt over Fotoforum.

De aanleiding voor dit item is het archief van Stichting Fotoforum dat ik bij Dinie Teunis, de vrouw van Hans Niezen heb opgehaald. Hans Niezen is onlangs overleden en was een betrokken en geliefd bestuurslid van Fotoforum en een graag geziene gast van Fotografencafé Amersfoort.

De eerste Fotoforumavond was in 1990 in Buurthuis De Schakel aan de Soesterweg in Amersfoort. Hans Bloemhof en Robert Jan Stokman zijn hiermee gestart om zo met andere fotografen in contact te komen en de eigen kring van Fotowerkgroep Phoenix te verbreden. Er werd elke maand een fotograaf uitgenodigd die naast zijn eigen expositie ook het meegebrachte fotowerk van de bezoekers besprak. Dit zorgde voor mooie avonden met interessante discussies en vaak lang napraten aan de bar.

Toen Galerie Studio Baf van Bernhard Bakker ophield te bestaan zocht Jan Kees Helms (Baf) een ander platform om mee samen te werken. Zo is de samenwerking ontstaan van Fotoforum en Jan Kees Helms van Baf. Dit is ook de periode dat Hans Niezen zich aansloot bij Fotoforum. Door de samenwerking met Baf konden we ook prachtige uitnodigingskaarten laten maken door grafisch vormgever Bert van As, gedrukt door drukkerij Stampij.

Inmiddels is Fotoforum in 1993 in Buurthuis Het Klokhuis aan de Weberstraat terecht gekomen. Een mooi nieuw buurthuis met veel ruimte. En vanaf 1994 in De Elleboogkerk aan de Langegracht in het centrum van de stad. Een prachtige ruimte. Van deze kerk konden we een tijd lang gebruik maken en dat was een feest! Hier hebben we groots uitgepakt met exposities, openingen, lezingen en Fotoforumavonden. Die periode hebben Annemarie Dekker en Marga Rotteveel ook een grote bijdrage aan Fotoforum geleverd. En later ook Brigitte de Langen en Hans Franz. Daarnaast ook veel vrijwilligers om de tentoonstellingen in te richten en uit te lichten en om de bar te bemannen. Het was pionieren in die prachtige kerk die Fotoforum tijdelijk van de gemeente mocht gebruiken. We kregen een zee van ruimte in oppervlakte en in de verdere ontplooiing van ideeën en creativiteit.

Fotoforum kreeg in 1997 een vaste plek op het balkon na de verbouwing van De Elleboogkerk tot Armando museum. Een fantastische erkenning.

Toch vond ik de pionierstijd het leukst, om dingen uit te proberen en zelf de kaders te bepalen of weg te laten. Het niet geïnstitutionaliseerd zijn en te vertrouwen op de eigen visie en creativiteit.

Philip Mechanicus, Hannes Wallrafen, Koos Breukel, Kadir van Loohuizen, Thijs Wolzak, Johan de Vos, Cindy Marler, Jan van IJken Rob Slooten, Artsen zonder grenzen, Fotobond, Gkf fotografen, Carl de Keijzer, Rob Philip, Harrie Timmermans, Marushska Kraal, Hans van den Boogaard, Corinne Noordenbos, Reinier Gerritsen, Gerard Wessel en Gon Buurman zijn een aantal van de fotografen en organisaties die hebben geëxposeerd en hebben meegewerkt aan exposities, presentaties, interviews en werkbesprekingen van Fotoforum.

“Fotoforum heeft ze een podium geboden en zij boden ons prachtige fotografie, verhalen, bestaansrecht en inspiratie.”

Chas Gerretsen

Feike Faase is bij de expositie van Chas Gerretsen geweest in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

“Wat een verschil, tussen de realiteit en een film.”
Nog tot en met 13 maart 2022!

Dennis Hopper tijdens opnamen van de film ‘Apocalypse Now’, Filipijnen (1976) © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Fotografencafé Amersfoort Privacy Policy.