Even dood is een heel persoonlijk boek over een veelal vergeten groep mensen.

In dit digitale Fotografencafé interviewen wij fotograaf Janita Sassen. Ons oog viel op haar prachtig fotoboek Even Dood. Ook kreeg zij veel aandacht voor het winnen van de Zilveren Camera; kunst cultuur en entertainment – enkel. Hier willen we graag meer over weten en dus zochten we haar (digitaal) op. Luister naar haar verhaal en zie daarbij de prachtige fotografie. 

Even dood is een heel persoonlijk boek over een veelal vergeten groep mensen. Een reportage in foto’s en interviews. Intiem en emotioneel.

Janita Sassen, professioneel fotograaf voor diverse tijdschriften, kreeg ermee te maken toen haar levenslustige man getroffen werd. Alles werd anders. Voor hem én voor haar als partner. Voor de kinderen. Voor familie, vrienden en kennissen. Dan is er opeens rouw en verdriet, zoals lotgenoten weten. Op de soms langdurige revalidatie volgt vaak acceptatie. En zelfs hernieuwde vreugde en dankbaarheid

Ik moet hier echt iets mee, dacht Sassen. Ze maakte foto’s van haar kwetsbare man en plaatste die op de sociale media. Daarbij vroeg ze anderen naar hun ervaringen. Die oproep herhaalde ze bij de eerste foto’s van andere slachtoffers in het AD Magazine. Ze kreeg veel reacties. Zo ontstond een serie van ruim vijftig foto’s die samen met de korte interviews het boek vormen. De  verhalen zijn allemaal anders, maar steeds opzienbarend. In september 2020 besteedde het magazine Linda. maar liefst elf pagina’s aan deze reportage.

Het is een ongewone maar heel ontroerende portrettengalerij. Het gaat om mannen en vrouwen, sporters en levensgenieters, oudere en soms verbazingwekkend jonge mensen, zoals de geportretteerde Sanne van Etten die slechts 19 jaar oud was toen ze getroffen werd.

Alle foto’s tonen de mens op zijn kwetsbaarst. In hun ondergoed. Zodat het litteken van de operatie of de aangekomen kilo’s goed zichtbaar zijn. Hun blik is een en al emotie.

1E PRIJS KUNST CULTUUR EN ENTERTAINMENT ENKEL – JANITA SASSEN – ZELFREFLECTIE Fay van Baar, danser bij het eerste gezelschap van het Nederlands Dans Theater repeteert vanwege de coronamaatregelen in haar slaapkamer.

1E PRIJS KUNST CULTUUR EN ENTERTAINMENT ENKEL – JANITA SASSEN – ZELFREFLECTIE
Fay van Baar, danser bij het eerste gezelschap van het Nederlands Dans Theater repeteert vanwege de coronamaatregelen in haar slaapkamer.

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Fotografencafé Amersfoort Privacy Policy.