De buurman

Op 25 juni jongstleden bezochten Robert Jan Stokman en Mets Julianus de expositie van fotograaf Rob Hornstra; Man Next door. Op het moment van publicatie van dit artikel is de woning waarin de expositie plaatsvond alweer leeg; waarschijnlijk leger dan hij ooit geweest is. Rob greep de kans om de fotoserie die hij  vanaf 2004 maakte van zijn buurman Kit in zijn voormalig huis in de wijk Ondiep te exposeren. Voordat het afgebroken wordt. Er is al veel aandacht voor de serie en het bijbehorende boek geweest, en terecht!

Het verschil zat m in dit geval in de locatie, het leek alsof hij pas nog daar was, de muren nog dezelfde kleur als op de foto’s die in de ruimtes hingen waar ze gemaakt werden. Op de muur teksten uit politie rapporten. In het huis ernaast waar Hornstra eerder woonde heeft hij een studio ingericht waar bezoekers ander werk konden aanschouwen. Foto’s met dezelfde treurigheid en vleugjes hoop en humor als van Kit; alleen dan duizenden kilometers van Utrecht.

Indrukwekkend én confronterend; dit kan letterlijk en figuurlijk je buurman zijn. Bij de andere huizen was het een komen en gaan van verhuizers, opkopers en bewoners. Dat is te horen in het interview en te zien op de foto’s die we maakten tijdens ons bezoek.

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Fotografencafé Amersfoort Privacy Policy.