Misschien heb je het al gemerkt maar om de maand hebben we een Fotografencafé zoals je dat van ons gewend bent in bijvoorbeeld Grand Café Halewijn of KAdECafé en de andere maanden hebben we een excursie. Het woord “excursie” doet me denken aan schoolreisjes, er even uit zijn, de zinnen verzetten. En zo is het ook bedoeld!

Ik ben benieuwd wat er speelt op fotografie gebied en ga graag naar tentoonstellingen om verrast te worden door een manier van kijken die ik nog niet kende. In je eentje is dat leuk maar soms is dat met een aantal fotografie liefhebbers nog leuker.

Zoals laatst toen we met een groep vanuit Fotografencafé Amersfoort naar Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam zijn geweest. Hier hebben we de tentoonstelling “Unwired” van Jacqueline Hassink gezien. Bij de ingang werd er gevraagd je schoenen uit te doen en je telefoon in te leveren. Klein gebaar, groot verschil. Zeker ook omdat je met kousen over tapijt loopt. Het krijgt iets gezelligs, iets huiselijks. En zonder telefoon is gek; ik merkte dat ik toch een aantal keren vergeefs naar mijn telefoon op zoek was. De foto`s laten zogenaamde “white spots” zien; plekken op aarde zonder bereik. Geen internet, geen wifi. De beelden spraken me niet allemaal aan. De weidse desolate landschappen in de Noordelijke IJszee en de hooglanden van IJsland wel. De beelden die gemaakt zijn in de oerbossen van het Japanse eiland Yakushima vond ik vaak te toevallig en misten de kracht die de andere foto`s wel hadden. Daarnaast heeft Hassink als contrast ook mensen gefotografeerd die onderweg zijn in de Metro. Gekluisterd zijn ze aan hun telefoon en verzonken in hun eigen wereld. Naast de tentoonstelling is er een activiteitenprogramma met o.a. een “Unwired Yoga” les. Nog te zien tot en met 6 mei a.s.

De tweede tentoonstelling die we in Het Nederlands Fotomuseum hebben bezocht was van Wout Berger: “Giflandschap revisited.” Het boek Giflandschap staat bij mij in de kast en heb ik gekocht in de jaren ‘90. Een bijzonder boek met foto`s van landschappen waar ogenschijnlijk niets mee aan de hand is. Maar onder de oppervlakte staan de zaken er heel anders voor. In de grond ligt gif van vaak jarenlange vervuiling. Juist het ontbreken van waarschuwingsborden of hekken met prikkeldraad in de foto maakt de foto`s extra fascinerend. Onder de foto staat in het boek het bijschrift met de opsomming van wat er onder de grond te vinden is. Deze plekken heeft Wout Berger 25 jaar later weer bezocht en gefotografeerd. Deze foto’s zijn te zien naast de oorspronkelijke beelden. Ik vind het een intrigerende serie. Je ziet meestal niet direct wat er in de grond zit maar je komt het wel te weten door de bijschriften in het eerste boek. Soms is er in de tweede foto veel veranderd en soms bar weinig. Nog te zien tot en met 6 mei a.s.

Rotterdam © Robert Jan StokmanOverigens hebben we een leuke rondleiding gehad in Het Nederlands Fotomuseum! Dit verhoogt het excursie gehalte aanzienlijk en je steekt er wat van op! Dit museum ligt op een van mijn favoriete plekken in Rotterdam; De kop van Zuid. Het ligt vlakbij Hotel New York. De kop van Zuid is mix van oude pakhuizen en glimmende hoogbouw. Erg fotogeniek. En dat is ook het leuke van zo`n trip; dat je geïnspireerd raakt om zelf te gaan fotograferen. Door elkaar, de tentoonstellingen en de omgeving.

Denk je nu: ik wil ook wel een keer mee op een Fotografencafé excursie? Dat kan! 25 maart a.s. gaan we naar Huis Marseille in Amsterdam! Hier is de tentoonstelling “Bernd, Hilla en de anderen” te zien.

https://www.huismarseille.nl/tentoonstelling/bernd-hilla-en-anderen/

Leuk als je meegaat. Geef je op via info@fotografencafe.nl Houd onze Facebook pagina in de gaten voor de laatste informatie. Fotografencafé Amersfoort

Er zijn geen kosten verbonden aan deze dag. Uiteraard zijn reiskosten, entree- en andere kosten voor eigen rekening. Vergeet je Museum Jaarkaart niet!

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Fotografencafé Amersfoort Privacy Policy.