Sproetentoet

‘Vroeger probeerde ik mijn sproeten te bleken met citroen. Maar nu ben ik er blij mee.
Ze horen gewoon bij me.’
Daël

Op donderdag 10 maart 2022 opent Fotografencafé Amersfoort bij Grand Café Halewijn in Amersfoort de expositie “Sproetentoet” van de Amersfoortse fotografe Janita Sassen. Met een introductie en interview door vriend en collega Dolf Jansen. Dolf is cabaretier en schrijft, veel en vaak: columns, gedichten, liedteksten en interviews voor diverse televisieprogramma’s. Op NPO Radio 2 is Jansen elke zaterdag te horen in het satirische actualiteitenprogramma ‘Spijkers met Koppen’.

Sommige mensen hebben een paar sproeten in het gezicht en bij anderen zitten ze overal. Waar een glad gezicht de norm is vroeg Janita zich af hoe het is als je onder de sproeten zit. Persoonlijk vind ik die ‘imperfectie’ prachtig. Sproeten zijn goedaardige lichtbruine tot donkerbruine vlekjes, meestal in het gezicht of op zon beschenen plekken, die ontstaan onder invloed van zonlicht.

Voor Yang uit China zijn haar sproeten verre van perfect. Veel Chinezen laten ze weghalen of bedekken ze met foundation. Zij vond het lastig te begrijpen waarom Janita ze zo mooi vindt.

Anderen zijn er op jonge leeftijd mee gepest en sommigen hadden eigenlijk nog nooit bij de sproeten stilgestaan. Haar modellen vond ze via social media en via vrienden. Iedereen kent wel iemand die onder de sproeten zit. De serie is nog niet af. ‘Ik wil totaal 101 sproetentoeten fotograferen dus ik ben er nog wel even zoet mee. Als het klaar is wil ik er een boek van maken.‘

Janita Sassen, professioneel fotograaf voor diverse tijdschriften en bureaus, maakt naast werk in opdracht, vrije series. Haar vorige serie over mensen die een harstilstand hebben overleefd kreeg veel aandacht in de media. Het is een ongewone maar heel ontroerende portrettengalerij. Het gaat om mannen en vrouwen, sporters en levensgenieters, oudere en soms verbazingwekkend jonge mensen. De serie werd een boek genaamd “Even dood”.

In 2021 won ze de eerste prijs bij de Zilveren Camera in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment met een foto van danseres Fay van Baar.

Sinds 5 jaar maakt ze reportages met cabaretier Dolf Jansen voor het magazine Scènes.

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Fotografencafé Amersfoort Privacy Policy.